AZ ALKOHOL TÖRTÉNETE
2004.10.01. 14:25
..., pedig az alkoholnak komoly kultúrtörténete van. Sok-sok könyvet írtak már az italozási szokások változásáról, az ital kultúrájáról. Mi itt most mégis inkább a praktikumból kiindulva próbáljuk röviden áttekinteni az alkohol történetét. Hisz sok ezer évvel ezelõtt az emberek gyakorlati okok miatt kezdtek el alkoholos italokat készíteni. A borkészítés elsõként a folyami kultúrákban terjedt el. Már az egyiptomiak is ismerték, mert tudták, hogy a szõlõlé hamar megromlik, de az erjesztett lé - a bor - sokáig eláll. Jól jött nekik a bor azért is, mert a Nílus piszkos vize sok, veszélyes fertõzés forrása volt. Persze, a kezdeti okokat követve (hatása ismeretében) a borivás jellege gyorsan megváltozott. Késõbb már elsõsorban vallási, kultikus célokra használták Egyiptomtól egészen az ókori görögökig. De a katolikus egyházban is központi szerepe volt - és van ma is - a bornak. A középkori kolostorok tevékenységéhez szorosan hozzá tartozott a szõlõmûvelés és borászat, és a kísérletezõ kedvû barátoknak köszönhetjük a pezsgõ elõállításának receptjét is. A sör sem a közelmúlt vívmányai közé tartozik. Az emberek évezredekkel ezelõtt megtanulták, miként lehet a gabonamagvak vagy a gumós növények keményítõjét cukorrá lebontani (hasítani), majd élesztõvel alkohollá erjeszteni. Az i. e.1550-bõl származó Ebers-papirusz tanúsága szerint az akkori emberek már több sörfajtát ismertek, és pontos el?írások szabták meg azok orvosi használatát. Az északi germán népek árpából és búzából fõzték (mézzel és áfonyával ízesített) söritalukat, amit "mét"-nek neveztek. A sörkészítés ma is inkább a tõlünk északabbra lévõ országokra jellemzõ. Az ír, a belga, a bajor, a cseh sörök közismertek szinte az egész világon. A tömény szesz lepárlása, a desztillálás sem korunk találmánya. A lepárlást valószínûleg az arabok használták elõször a jelentõs mennyiségû szeszt tartalmazó italok, elsõsorban gyümölcspárlatok készítésére. Európában a XV. sz.-ban honosodott meg a pálinkafõzés. Az ekkori idõbõl származik az alkoholnak ma is használatos gyógyszertári elnevezése, a „spiritus vini”, ami szó szerint a bor lelkét jelenti. Hívták ekkoriban a pálinkát „Aqua vitae”-nek, az élet vizének is. Ezt a nevet a pestisjárványok idején kapta, mert az emberek úgy vélték, hogy a tömény szesz védelmet nyújt a járványokkal szemben. (Bár ez a szemlélet régen megdõlt, sok helyütt még ma is dívik az ún. „kalapkúra”, ami nem más, mint a röviditalok alkalmazása a nátha és általában a hûléses betegségek gyógyítására.)
Alkoholtilalmak
Amelyik kultúrában jelen van az alkoholfogyasztás szokása, ott rendszerint elõfordul visszaélés is. Ennek a ténynek a felismerése a történelem során számos társadalmat indított arra, hogy korlátozza vagy akár be is tiltsa az alkoholtartalmú italok forgalmazását és/vagy fogyasztását. A tiltás azonban egyetlen társadalomban sem vezetett tartós eredményre. Az USA-ban 1933-ban zárult le az alkoholtilalom 14 éves periódusa (már ahol lezárult, a tilalom feloldásáról ugyanis nem szövetségi, hanem állami vagy megyei szinten döntöttek, így még ma is akadnak „szesztilalom” sújtotta területek). Amikor a tilalom 1919-ben életbe lépett, hirtelen, gomba módra elszaporodtak a házi sör- és szeszfõzdék, a feketepiacon megjelent a házilag elõállított (gyakran kétes tisztaságú) alkohol, beindult a szeszcsempészet, és a gazdasági életben beálló vákuumot nemsokára teljesen betöltötte a szervezett bûnözés. A tilalomnak lényegében a következõ eredményei voltak: aki addig legálisan fogyasztott alkoholt, az a tilalom idején illegalitásba kényszerült, és zugárusoktól, többszörös áron volt kénytelen beszerezni az erõsen leromlott minõségû, gyakran szennyezett drogot. Az alkoholmaffiák között vérre menõ utcai harcok folytak a piac megszerzéséért. Számos maffiózó (pl. Al Capone) hatalmasat kaszált az üzleten: számukra egyenesen kívánatos volt az alkoholtilalom, hiszen magasan tartotta az árakat. A rendõrség soraiban terjedt a korrupció: sok rendõr maga is részt vett az alkoholkereskedelemben, vagy rendszeres fizetéskiegészítésért cserébe futni hagyta a drog terjesztõit. A program sikertelenségét a késõbbi elemzõk a törvények betarthatatlan jellegével, a nem eléggé hatékony intézkedésekkel, a korrupcióval és leginkább a nép támogatásának hiányával magyarázták.
KÉMIA
Az etil-alkohol (C2H5OH) szerves, színtelen, illékony, jellegzetes illatú, égetõ ízû, gyúlékony folyadék. „Alkohol” alatt rendszerint csak az etil-alkoholt (etanolt) értjük, bár ebbe a családba kémiailag számos, más anyag is tartozik.
ELÕÁLLÍTÁS
Az alkohol erjesztéssel történ? el?állítását tudományos alapossággal elõször Louis Pasteur dokumentálta a XIX. század közepén (maga az eljárás már jóval elõtte ismeretes volt). Kutatásai során kiderítette, hogy az alkoholt egy mikroszkopikus méretû, egysejtû élesztõgomba állítja elõ, amely bizonyos cukrokat szén-dioxiddá és etil-alkohollá bont le. Ahogy az erjesztett anyagban (szõlõ, malátázott gabonaõrlemény) csökken a cukor mennyisége, úgy lassul az erjedés is. Ha a cukor elfogyott, vagy az erjesztett anyag alkoholszintje elérte a 14%-ot, akkor az erjedés leáll. Ennek következtében erjesztéssel nem lehet 14%-osnál magasabb alkoholtartalmú italt elõállítani. Az ennél töményebb italok készítéséhez desztillálni kell az elegyet, azaz forralással ki kell vonni belõle az alkoholt. A sörök átlagosan 5%-os, a természetes borok 9-14%-os, a pálinka és a röviditalok pedig 40%-os alkoholtartalommal rendelkeznek. A házilagosan elõállított pálinkák ennél gyakran jóval erõsebbek. Bár a különbözõ italok eltérõ erõsségûek, két deciliter bor vagy egy korsó sör ugyanannyi alkoholt tartalmaz, mint egy kupica pálinka.
GYÓGYÁSZATI ALKALMAZÁS
Az alkoholt gyakran használják tartósító- vagy oldószerként: más drogokat oldanak fel benne, így állítanak elõ különféle tinktúrákat. Önmagában használható külsõleg a bõr tisztítására, fertõtlenítésére és kiszárítására, láz esetén a test lehûtésére, az izzadás csökkentésére (sok dezodorálószer is tartalmazza). Ezenkívül belélegezve fekvõbetegség, ájulás kezelésére, italként pedig kis adagban az étvágy és az emésztés fokozására szolgál. Baktériumölõ szerként külsõleg kb. 70%-os koncentrációban a leghatékonyabb, de nyílt sebek ellátására nem alkalmas, mivel roncsolja a bõr alatti szöveteket. Az alkoholt egyes orvosok ma is használják mint nyugtató- vagy altatószert. Alacsonyabb dózisban enyhe fájdalomcsillapítóként használható. A népi gyógyászat úgy tartja számon, mint minden bajra egyformán alkalmazható orvosságot. Ma is használják meghûlések kúrálására annak ellenére, hogy ha van is jótékony hatása, az legfeljebb a beteg megnyugtatásában és hangulatának javításában merül ki.
AZ ALKOHOL ÚTJA A SZERVEZETBEN, KIVÁLASZTÁS
Az alkoholt általában szájon át fogyasztják (megisszák). Útja a szervezetben sematikusan így néz ki: száj - garat - nyelõcsõ - gyomor - vékonybél - véráram - máj, agy. Az alkoholt, az ételekkel ellentétben, nem emésztjük meg a gyomorban és a vékonybélben. Mikor az alkohol eléri a gyomrot, egy része változatlan formában átmegy a gyomor sejtjein keresztül és bekerül a véráramba. A maradék a vékonybélbe kerül, és onnan a véráramba. Az alkohol hatással lehet a torkot és a gyomrot bélelõ szövetekre. Még kis mennyiségben is gyomorsav kiválasztására ingerli a gyomrot, éhségérzetet keltve ezzel. Iváskor a gyomorban levõ étel mennyisége befolyásolja az alkohol hatását. Ha az alkoholfogyasztás elõtt (vagy alatt) sokat eszünk, az lassítja az alkohol felszívódásának sebességét (a vérbe jutó alkohol mennyisége nem változik meg, csak a felszívódás megy végbe lassabban). A zsíros ételek, a fehérjékkel együtt - mint például a tej és a sajt - képesek megvédeni az alkoholfogyasztót attól, hogy gyorsan berúgjon. A megivott alkohol mennyisége és az adagok gyakorisága határozza meg a mérgezés mértékét. A lassú és kis adagokban történõ ivás idõt enged a májnak, hogy sokkal hatékonyabban oxidálja az alkoholt, mint gyors ivás esetén. Az eredmény: kisebb mértékû mérgezés. A felszívódást követõen a drog viszonylag egyenletesen eloszlik a testfolyadékokban (a test vízterében), könnyedén bejut az agyba, és terhes nõknél a méhlepényen át, a magzatba is. Mivel a vér alkoholszintje nemcsak a felszívódott mennyiségtõl, hanem a fogyasztó vízterének nagyságától is függ (nagyobb víztérben jobban eloszlik az alkohol), ezért a sovány (kisebb súlyú) emberek általában jobban megérzik az ital hatását. Az alkoholt ezután le kell bontania a májnak szén-dioxidra és vízre, mielõtt elhagyhatná a testet. A testbe kerülõ alkoholnak kb. 95%-a a májban zajló oxidáció során bomlik le. A maradék 5% változatlan formában ürül ki - más bomlástermékekkel együtt - a vizeletben és a kilélegzett levegõben. A máj egyszerre csak kevés alkoholt képes lebontani. Egy alkoholhoz hozzá nem szokott, átlagos felnõtt szervezete óránként kb. 10 gramm etanolt képes lebontani. Ez azt jelenti, hogy egy deci 40%-os pálinka (31,6 gramm alkohol) lebontásához kb. 3 óra szükséges. A fennmaradó mennyiség addig kering a vérben, amíg a máj képes lesz lebontani. Egyes szerek meggyorsítják az etanol kiürülését (szõlõcukor, inzulin, csúcshatású vízhajtók, pl. Furosemid), mások gátolják a lebomlását (pl. disulfiram). A disulfiram hatására a bomlási folyamat megáll az acetaldehidnél, és acetaldehid-mérgezés lép fel (a szert alkoholelvonásnál is használják: ha a beteg ráiszik, akkor rosszul lesz, legrosszabb esetben meg is halhat!). Ugyanez a hatása egyes gombaölõ növényvédõ szereknek, pl. a ditiokarbamátoknak és rokonaiknak (Antracol, Dithane, Zineb). Aki ilyen szerrel kerül kapcsolatba (pl. permetezett növények közé kell mennie vagy maga permetez), az jól teszi, ha a munka elõtt, alatt és után egy ideig (kb. fél napig) tartózkodik az alkoholfogyasztástól. Az alkoholos italok foka szintén befolyásolja a testre gyakorolt hatást. Az "alkoholfok" az ital alkoholkoncentrációját jelzi. Minél magasabb egy ital alkoholfoka, nyilván annál nagyobb mérgezõ hatást fog kifejteni. A szervezetben lévõ alkohol mennyiségét a véralkoholszint jellemzi. Ezt az értéket ezrelékben adják meg. A levett vér alkoholszintje gázkromatográfiás mérésekkel igen pontosan megállapítható. A véralkoholszinttel szokták meghatározni a mérgezés mértékét. A vér alkoholszintje egyenesen arányos a kilélegzett levegõ alkoholtartalmával: ezt mérik a rendõrök különféle szondák segítségével. A hatályos jogszabályok szerint Magyarországon nem vezethet autót az, akinek bármilyen kis százalékban is van alkohol a vérében. Vagyis nincs megengedett véralkoholszint a gépjármû- közlekedésben. Az alábbi táblázat a különbözõ véralkoholszint-értékek hatásait mutatja be: 0,01 - 0,02% nem okoz semmilyen hatást az emberre. 0,03 - 0,10% könnyûségérzést, örömöt, boldogságot, szédülést okozhat. 0,10 - 0,15% zavart lesz a mozgás, gyengül a látás, a hallás. 0,20% kifejezett részegség: nehéz a beszéd és a járás. 0,40% kómát okoz. 0,60 - 0,70%-tól halált okozhat.
AZ ALKOHOL HATÁSAI
Az ókori Eubolosz szerint az elsõ pohár bor az egészséget erõsíti, a második a jókedvet és a szerelmet, a harmadik az elalvást segíti elõ, a negyedik a féktelenséget, az ötödik a lármázást, a hatodik az ingerkedést, a hetedik a verekedést, a nyolcadik a bizonyítás kényszerét, a kilencedik a haragot, a tizedik az õrültséget vagy az eksztázist váltja ki az emberbõl.
Fiziológiai hatások:
Ahogy az alkohol a vérbe került, a test minden részét eléri. A gyomor falának állandó irritációja (ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt) krónikus gyulladást okozhat a gyomorban. Közepes mennyiségû alkohol (azaz néhány pohár ital) növelheti, de le is csökkentheti a szív ritmusát, kitágítja a bõrben lévõ vékony hajszálereket (ez melegségérzetet okoz), csökkenti a testhõmérsékletet, növeli az étvágyat, a nyálelválasztást, a gyomorsav mennyiségét és vizelési kényszert okozhat. Az agyhullámok, az idegmûködés lelassulását idézi elõ, ezzel növeli a reakcióidõt (több idõ kell egy esemény lereagálására), és rontja a mozgáskoordinációs képességet. Befolyásolja az agy információtároló és -visszakeresõ képességét. Az alkohol hallucinációt és rohamokat idézhet elõ, megronthatja a látást a hallást, a szaglást, ízlelést és a tapintást. Mivel minden izmot az agy irányít, az izommozgások még csekély mértékû alkohol fogyasztásánál is meggyengülhetnek. A romlás a koordináció elvesztésében és a reakcióidõ megnövekedésében jelentkezik. Magas dózisokban - amikor az alkohol eléri az agyat - ittas állapotot (berúgás), zavarodottságot, elfolyó beszédet, torzult látást, elégtelen mozgáskoordinációt eredményez, ezekhez a tünetekhez gyakran rosszullét és hányinger társul. Még nagyobb mennyiségek elfogyasztása légzési nehézségeket, általános érzéketlenséget és eszméletvesztést, szélsõséges esetben légzésbénulásból vagy keringési zavarból eredõen halált okoz. A berúgást gyakran jelentõs másnaposság követi, melynek leggyakoribb tünetei: rosszullét, gyengeség, szédülés, rossz mozgáskoordináció és különféle fájdalmak.
Pszichikai hatások:
Az alkohol legjelentõsebb hatásait a központi idegrendszerben fejti ki. Az alkohol gátolja az idegrendszeri folyamatokat, de épp a gátló mechanizmusok esetleges akadályozása miatt jelentõs mértékû izgatottság is elõfordulhat. A pontos hatásmechanizmusról csak keveset tudunk. Az ittas ember gátlásai oldódnak, önfegyelme és lelkiismereti kontrollja elvész, ezért nem ismeri fel a fenyegetõ veszélyt. Könnyen ismerkedik, fokozódik a bátorsága, de romlik szellemi és fizikai cselekvõképessége. Mint a legtöbb drognál, így az alkoholnál is a konkrét hatás - különösen alacsony és közepes dózisok esetén - nagyrészt a fogyasztótól és a fogyasztás környezetétõl függ. Egy-két pohár ital egyik alkalommal levertséget és letargiát okoz, máskor (más körülmények között) növekvõ aktivitáshoz és feldobódottsághoz vezethet. Egyesek véleménye szerint az alkohol a világ legjobb szorongás-oldója: oldja a gátlásokat, kellemes közérzetet, jó hangulatot, barátságos viselkedést eredményez. Fõleg azt a fajta szorongást oldja, amely a belsõ követelményekbõl, a lelkiismeret szavából, a teljesítmény miatti aggódásból ered. Ezenkívül kifejezetten „beszédessé” teszi az embert. Ezt Te is megfigyelheted a kocsmákban, ahol mindenki beszél, de igazán senki nem figyel a másikra. Másrészrõl viszont az alkoholfogyasztókat gyakran jellemzi a kötöszködõ, agresszív viselkedés; erõs italosok körében gyakoriak a veszekedések és más, agresszív cselekedetek. Az alkohol jelentõs szerepet játszik az erõszakos bûncselekmények nagy részének (gyilkosságok, nemi erõszak, személy és vagyon elleni bûncselekmények) elkövetésénél. A különbözõ drogok különbözõ hatásairól írt tanulmányában dr. J. D. Richard igen találóan fejezi ezt ki: „Az alkoholista részeg lesz, hazamegy, és megveri a feleségét. Aki ópiumtartalmú kábítószert fogyaszt, jól érzi magát, hazamegy, és a felesége veri meg õt”.
Hosszú távú hatások
A legtöbb ember esetében a hosszú idõn át folytatott, mérsékelt alkoholfogyasztás (ami a társasasági ivókra jellemzó) nem jár jelentõs pszichikai vagy fiziológiai károsodással. Az erõs italozás azonban már különleges rendellenességekhez vezet. Ezek többségéhez az alkoholizmus fogalmát társítjuk. Nincs a drogfüggõk között olyan, aki a pszichikai és fiziológiai leépülés tekintetében elkeserítõbb képet mutatna az idült alkoholistánál. Ezeknél az embereknél megfigyelhetõek az emésztõrendszer, a keringési rendszer, a tüdõk, a vesék, a hasnyálmirigy és az idegrendszer rendellenességei, gyakoriak náluk az alvási zavarok és a visszafordíthatatlan agykárosodás. Kialakulhat az emlékezetmõködés tartós zavara, felléphetnek epilepsziás rohamok, komoly koordinációs zavarok és impotencia. Gyakori az étvágytalanság és a különféle táplálkozási zavarok, amelyek erõsen csökkentik a szervezet védekezõképességét a betegségekkel és fertõzésekkel szemben. Az alkohol a májzsugor nevû betegség egyik fõ oka. A máj annyira meggyengülhet, hogy a vénák kitágulnak az emésztõrendszerben és a keringési rendszerben. Késõbb a máj egészséges szövetei elhalnak, helyettük csak zsír-, illetve kötõszövetek maradnak, így pedig a máj nem képes ellátni a funkcióit. Régen azt gondolták, hogy ezek a rendellenességek mind az alkohol közvetlen hatásának tudhatók be. A mai álláspont szerint azonban többségük másodlagos eredetû - gyakran a hiányos táplálkozás, a nem elégséges tisztálkodás és általában az alkoholisták hanyag életvitelének a következménye. Elõfordul, hogy az alkoholisták hetekig, sõt hónapokig kizárólag alkohollal táplálkoznak, ezért a szervezetükben veszélyesen alacsony szintre csökkenhet a fehérjék, a vitaminok, az ásványi anyagok és más fontos tápanyagok mennyisége.
Tolerancia
Rendszeres használat esetén az alkohol legtöbb hatásával szemben kiépül a tolerancia, de nem olyan gyorsan és nem is olyan mértékben, mint például az ópiát típusú kábítószereknél (pl. heroin). A hozzászokás mértéke és sebessége a fogyasztási szokásoktól függ: azok, akik rendszeresen alkoholizálnak, kétszer-háromszor annyit is el tudnak fogyasztani, mint egy kezdõ. A tolerancia mértékét gyakran a férfiassággal kapcsolják össze: minél késõbb „dõl ki” valaki, minél jobban „bírja az italt”, annál nagyobbra tartják a többiek. A legtöbb alkalmi vagy mérsékelt fogyasztó nem szokta emelni az adagját. A rendszeresen alkoholizáló, erõs italosok ezzel szemben folyamatosan emelik a dózist, hiszen szervezetük hozzászokik a korábbi adaghoz. Az adagokat folyamatosan növelve elõbb-utóbb elérik a mérgezéssel fenyegetõ mennyiséget. Néhány alkoholistánál megfigyelhetõ, hogy a tolerancia idõvel erõsen lecsökken, „átfordul”, és túlérzékenység alakul ki a drog egyes hatásaival szemben. Ezeknél a személyeknél már egy pohár ital is az önkontroll teljes elvesztéséhez vezethet.
Függõség
Sokan kerülnek az alkohollal pszichikai (lelki) függõségbe. Úgy érzik, hogy bizonyos szituációkban az alkohol segítsége nélkül nem teljesítenének olyan jól, mint egy-két pohár itallal. Számos ember fordul rendszeresen az alkoholhoz, hogy könnyítsen a terhein vagy, hogy erõt gyûjtsön valamilyen nehéz élethelyzetben való helytálláshoz. Az italtól várja, hogy megszabaduljon a szorongástól, a kellemetlenségektõl vagy az unalomtól, hogy lazíthasson és jobban élvezhessen valamely társaságot, hogy tudjon aludni stb. Ebben a fázisban a függõség testi tünetei még nem alakulnak ki, de az alkohol nélkül partnere, társai között vagy épp a munkájában már bizonytalannak érzi magát az ember, és kapcsolatai is általában sivárabbak. A hosszú távon, rendszeresen italozó alkoholistáknál fizikai függõség is kialakulhat. Ilyenkor a sejtekbe már olyan mértékben beépül az alkohol, hogy enélkül már nem képesek ellátni funkciójukat. Ha pedig nem jutnak alkoholhoz, akkor elvonási tünetek jelentkeznek: a kezdeti rosszullétet, idegességet, komoly nyugtalanságot, zavartságot, remegést és izzadást görcsök, hányás, érzékcsalódások és hallucinációk követhetik. A függõség végsõ stádiumában felléphet üldözési mánia, teljes emlékezetvesztés, fantáziálás (Korsakov-szindróma), kóros féltékenység, elbutulás, de ebben a fázisban már akkor is hallucinálhat valaki, ha nem is ivott. Legsúlyosabb a delírium tremens állapota, ami olyan tudatzavar, melyet hallucinációk kísérnek és a keringés is összeomlik. Ez az esetek kb. 10%-ban halálos kimenetelû. Érdekes módon viszont aki túléli, az többnyire egy hét alatt felépül.
AZ ÁLTALAD FOGYASZTOTT DROG NEM CSAK RÁD LEHET HATÁSSAL!
Mi az a kodependencia (társult függõség)? A szenvedélybeteggel együtt élõ emberben (szülõ, házastárs, aki túl sokat foglalkozik a hozzátartozója drogról való leszokásával) alakulhat ki a kodependencia. A drogost szüntelenül figyeli, szemrehányásokat tesz, sír, könyörög, vádaskodik, veszekszik, eldugja, vagy válságos helyzetben éppen õ maga veszi meg a drogot. Persze, egyik megoldás sem vezet semmi jóra, mert csak megerõsíti a szenvedélyre jellemz? viselkedést. Közben a kodependens ember is tönkremegy ebben a harcban, egyfajta drogossá válik, mert õ is a szenvedély körül forog, már neki sincs saját élete. Ebben a helyzetben beszélünk az "alkoholista játszmákról". Ezt a társas viszonyt megszakítani azért nehéz feladat, mert gyakran az alkoholista és társának kapcsolatát csak ezek a játszmák tartják életben.
Az alkohol magzatra gyakorolt hatásai Az anya vérkeringésébõl az alkohol könnyen jut át a magzatba. Csakhogy amíg az anya májában az alkohol felbomlik és semlegesítõdik, addig ez nem történik meg a magzatban, mert neki még éretlenek a májsejtjei. Így az alkohol gátolja a magzati fejlõdést. A magzati károsodás tünetei: - A központi idegrendszer fejlõdésének ártalma (késõbb az értelmi fejlõdés visszamarad) - A testi fejlõdés károsodása (a megszületett csecsemõk kisebbek) - Az arc különlegessége (a megszületett csecsemõnek szûk és keskeny a szemrése, az orr és a felsõ ajak közti távolság széles, hiányzik a függõleges bõrredõ, és vékony a felsõ ajak).
AZ ALKOHOLFOGYASZTÁSRÓL
Miért isznak az emberek alkoholt? Az emberek egy része azért iszik mert JÓLESIK neki. A fogyasztók egy másik részének ugyan nem esik annyira jól, de MEG KELL MUTATNIUK, hogy õk isznak, ha kell. Végül olyanok is vannak, akiknek egyáltalán nem esik jól, de INNIUK KELL ahhoz, hogy elviseljék az életet.
- Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol valami ELLEN hatásos. Szorongás ellen, gátlások ellen, rossz hangulat ellen, álmatlanság ellen.
- Mások úgy gondolják, hogy a fogyasztással valami MELLETT állnak ki. "Látjátok, fiúk, veletek iszom, úgyhogy benne vagyok a bandában én is!". Így bizonyítják hovatartozásukat, hiszen aki nem iszik a többiekkel, az kirekesztõdhet a jó kis közös balhékból.
- Sokan azzal JELEZNEK bizonyos dolgokat, ahogyan isznak. Úgy vélik, az alkohol az erõ jelképe: "minél többet tudsz inni, annál erõsebb vagy". Egy tizenéves is elsõsorban az alkoholt használja fel annak jelzésére, hogy õt már komolyan kell venni, felnõttnek kell tekinteni.
Hogyan isznak az emberek alkoholt? Az alkoholt fogyasztó embereket három csoportba sorolhatjuk. A társasági ivók (nevezik még szociális ivóknak is õket) csak társasági összejövetelek alkalmával fogyasztanak több-kevesebb alkoholt. õk vannak a legtöbben. Rendszeresen ivók azok, akik rendszeresen (pl. mindennap vagy minden héten) fogyasztanak kis mennyiségû alkoholt, akár egyedül is. Mértéktelenül ivóknak pedig a valódi vagy a rejtett alkoholistákat, esetleg zugivókat nevezzük.
Gyógyszerre ivás Ebben az esetben a gyógyszert nem önmagában, hanem alkohollal együtt veszik be. Esetenként, vagy akár rendszeresen is. Különösen tragikus kimenetelû lehet ez a fajta találkozás, ha a gyógyszer - az alkoholhoz hasonlóan - maga is a központi idegrendszerre hat (pl. altatók, nyugtatók). Ebben az esetben ugyanis már kis adag gyógyszer is erõsen fokozza az alkohol részegítõ erejét, ugyanakkor az alkohol is növeli a gyógyszer kábító hatását. Hozzászokás esetében a kialakuló tünetek még a korábban vázolt állapotnál is riasztóbbak, s a testi-lelki leépülés vetekszik bármelyik kábítószer hasonló hatásával.
Dipszomán ivás Így nevezik a szakemberek azt, mikor visszatérõen, idõnként részegedik le valaki erõsen, de akkor egy ideig nem tudja abbahagyni, csak az italnak él. Ez napokig, hetekig is eltarthat.
MIT NEVEZÜNK ALKOHOLIZMUSNAK? Az alkohol rendszeres, mértéktelen, hozzászokásszerû fogyasztásából eredõ testi és lelki károsodásokkal járó állapotot, amely az alkoholfogyasztásról való leszokás képtelenségével társul. A WHO álláspontja alapján ma betegségnek minõsül. Többféle típusa van: alkoholizmusnak igazából az alkoholtól való függõség azon állapotát tartják, amikor a hiánytünetek olyan erõsek, hogy az alkohol hiányát a beteg kezelés nélkül nem bírja ki.
Ki az alkoholista? Frappánsan megfogalmazva: alkoholista az az ember, aki az alkoholizmus nevû betegségben szenved. Vagyis szervezete úgy változik meg, hogy már nem képes alkohol nélkül mûködni. Ha pedig nem jut egy bizonyos ideig alkoholhoz, akkor elvonási tünetek jelentkeznek nála.
Kibõl lesz alkoholista? Annyi bizonyos, hogy a személyiség éppen olyan fontos tényezõ az alkoholizmus kialakulásában, mint minden más, kóros szenvedélynél. Nem lehet azonban általánosságban kijelenteni, hogy milyen típusú emberek lesznek alkoholisták. Ugyanúgy találhatunk a sikeres mûvészek, befutott értelmiségiek, vagy épp a pedagógusok soraiban alkoholistát, mint az elkeserítõ helyzetben élõ emberek között. Talán a menekülési vágy lehet a közös jellemzõjük: a problémák, konfliktusok elõli menekülés, az alkoholfogyasztást megoldásként alkalmazva az élet különféle helyzeteire.
Az alkoholistává válás figyelmeztetõ jelei: Figyelmeztetõ lehet számodra, ha valaki gyakran folyamodik alkoholhoz a mindennapi élet problémái miatt; elhanyagolja az otthoni és a pénzkeresõ munkát; sokszor vitázik az ivásról a családtagokkal. Rossz érzései vannak önmagával kapcsolatban, bûntudata miatt eldugja az alkoholt. Nem tudja megállni, hogy ne igyon, még akkor sem, ha elõre eldöntötte, hogy nem fog. Tapasztalható "rövidzárlat", amikor nem emlékszik arra, mit történt, amikor ivott. Figyelmeztetõ lehet az is, amikor valaki arra kér, fedezd az ivását ("hívd fel, kérlek a fõnököm, mondd meg, hogy beteg vagyok!"), vagy a családtagjait hibáztatja az ivásáért ("ha nem okoznál ennyi problémát, nem kellene innom!").
Milyen problémákat okozhat az alkoholizmus? A súlyos egészségügyi problémák (ezekrõl korábban már szóltunk) mellett még súlyosabb pénzügyi problémákat okoz. Az alkoholista környezetében élõk felelõsnek tartják magukat a kialakult helyzetért, emiatt bûntudatot érezhetnek vagy dühösek lehetnek, esetleg szégyellik azt, hogy ismerõsük, jó barátjuk iszik. Ezeket az érzéseiket az emberek általában elrejtik és még a legjobb barátaiknak sem mondják el. A krónikus alkoholista nemcsak önmagát, de elõbb-utóbb családja, környezete életét is tönkreteheti, tehát az alkoholnak a társadalmi veszélye is jelentõs.
Hogyan lehet segíteni az alkoholistán? Ne találj mentséget az alkoholista számára, de gyakorlatilag felesleges arra is kérlelned, hogy ne igyon többet. Az alkoholizmus betegség, ami kérésre nem fog meggyógyulni. Jó, hogy most megismered az alkoholizmussal kapcsolatos tényeket, de egyedül nem tudsz segíteni, meg kell próbálnod külsõ segítséget kérni. Az alkoholistának segítség kell, és az is csak úgy ér valamit, ha saját elhatározásából folyamodik érte.
A gyógyulás Ahhoz, hogy meggyógyuljon valaki, teljes absztinencia kell (önmegtartóztatás). Ennek megvalósítása, sajnos, nem az illetõ akaratán múlik. A fizikai függõség állapotában ugyanis már nem mûködik az akarat. A kórházi kezelés pár hét alatt megszünteti a fizikai függõséget, de a pszichikai függõség megszüntetése évekig is elhúzódhat. A Névtelen Alkoholisták mozgalma a gyógyult alkoholistát (aki nem iszik már egy kortyot sem) száraz alkoholistának hívja, mert azzal, hogy valaki nem iszik, még nem szabadult meg az alkohol rabságából: a lelki függés még fennáll, hiszen szinte minden percben erre gondol. A végleges gyógyulás után a szenvedélytõl való függés olyan formában ölt testet, hogy az illetõ alkohol helyett valamilyen más pótszert talál magának, amivel oldja a szorongását (pl. literszámra issza a kávét, sokat rágózik, sokat eszik stb.).
AZ ALKOHOLFOGYASZTÁS TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE A mai társadalmakban a népesség jelentõs százaléka fogyaszt alkoholtartalmú italokat. Családi összejövetelek, lakodalmak, temetések alkalmával gyakori az italozás. Egyesek számára az alkoholfogyasztás a férfiasságot tükrözi: a fiatalok gyakran azért kezdenek el inni, hogy megnöveljék tekintélyüket a kortársaik elõtt (hasonló a helyzet a dohányzással). Sokan nem szeretjük az alkoholizáló embereket, ellenben az absztinenseket furcsa csodabogarakként tartjuk számon és gyanakvással szemléljük, néha ki is nevetjük õket. Pedig mindenkinek a saját döntése, hogy fogyaszt-e alkoholt, mikor és mennyit. Az alkohol olyan mértékben részévé vált a mai kultúrának, hogy megítélése is teljesen eltér az egyéb drogokétól. Sokan nem is tudják elfogadni azt a tényt, hogy az alkohol éppúgy a drogok közé tartozik, mint a heroin, a nikotin vagy az LSD.
NÉHÁNY JÓ TANÁCS
Hogyan igyál? Az öregek azt mondják: az ital tisztelete hiányzik a mostani fiatalokból. Érdemes odafigyelni erre a mondatra! Az italfogyasztásnak mindig is voltak szertartásai. A pohárköszöntõk, a koccintás ceremóniája után tényleg kiábrándító a mûanyag marmonkannából vedelõ tizenéves srácok látványa ... Próbáld mindig megadni a módját a pohár ürítésének. Mielõtt ledöntöd, koccints valakivel, gondold végig, hogy mire és miért iszol ... a haverokra, a csajokra, anyu egészségére, a sikeres pótvizsgára stb.! A baj ugyanis az, hogy ha társaságban vagy, az italfogyasztás viszonylag gyors egymásutánban történik. Túl gyorsan ahhoz, hogy nyomon tudd követni: valójában miért és mennyit ittál. Ebbõl általában csak akkor eszmélsz, amikor már túl sok van benned, és igazán rosszul érzed magad. Ilyenkor iszik az ember még egyet, hogy a jó érzései újból visszatérjenek, majd még egyet, mert nem tértek mégsem vissza, aztán egyszer csak már semmit sem érez, csak másnap, mikor üres, sajgó fejjel felébred, és nem emlékszik, hogyan került oda, ahol van, és arra sem, vajon mit csinált elõzõ nap. Persze szeretnénk azt tanácsolni, hogy mértékkel igyál, de bizonyára nem hiszed el, hogy lehet tiszta fejjel is jó hangulatod. Pedig tényleg lehet! Ha azonban úgy döntesz, hogy nem a következõ lesz az a buli, ahol ezt kipróbálod, igyekezz jól belakni italozás elõtt! Teli hassal tovább élvezheted az ital kedvez? hatásait, és a szervezetednek is több ideje lesz lebontania az alkoholt. Arra is figyelj, hogy mit mivel iszol! Nyilván költségtakarékos néhány töményt összeönteni, és nagy dózisban benyelni, vagy gyógyszerre inni, de ezek igazán durva dolgot tudnak mûvelni veled. Nem sok idõd van élvezni a helyzetet, csak néhány perced marad a black-outig. Tényleg nehezen hihetõ, hogy van értelme csak azért inni, hogy "tudatlanul" tölts el pár órát az életedbõl, ráadásul legalább ugyanennyit, ugyanígy, értelmetlenül szenvedve, a másnapi utóhatásoktól. Figyelj arra is, hogy lehetõleg korosztályodbeliekkel igyál! Hülyeség próbálkozni és úgy inni, mint egy felnõtt, vagy mint idõsebb barátaid. Az ivást nem velük kell "gyakorolni". Õk nem veled nevetnek, hanem rajtad! Ráadásul nem egyenlõek az esélyeitek sem, mert a tizenévesek kisebb súlyúak, mint a felnõttek, és kisebb a májuk is. Tehát ugyanaz a mennyiség jóval mérgezõbb a szervezetedre, mint egy fejlettebb felnõtt szervezetére. A véralkoholszinted is gyorsabban emelkedik, ha iszol, így kevesebb adagtól is berúghatsz. Az is tény, hogy az alkoholizmus gyorsabban alakulhat ki nálad, mint a felnõtteknél!
NE TEDD: Alkoholt soha se fogyassz más drogokkal (például gyógyszerrel) együtt! Nem tudhatod milyen hatással lesz rád! Nagyon fontos, hogy ha ittál, ne ülj a volán mögé! Nem csak a jogsidról, de az életedrõl is szó van! A közutakon a halálos kimenetelû autóbalesetek legnagyobb része "DISZKÓBALESET"! Lehet, hogy buli után a hazafelé úton nem Te leszel az, aki szabálytalanságot követ el, de lelassult reflexeid miatt könnyen áldozattá válhatsz! Bármennyit is ittál, már befolyásolja ítélõ- és cselekvõképességedet!
Mit igyál? Ha számodra még eddig nem próbált itallal kísérletezel, lassanként fogyaszd! Várd meg minden egyes újabb pohár hatását; nem biztos, hogy tudod, hogyan fog reagálni a szervezeted! Lehetõleg egyfélét! Ha össze-vissza kevered a sört, a rövidet meg a borokat, sokkal valószínûbb, hogy hányni fogsz és másnapos leszel. Bizonyára sokat hallottál már a borhamisítókról is. Alacsony áruk miatt bármennyire csábítóak a mindenféle garázsokban kimért, kannás borok, ne dõlj be! Komoly veszélyeknek teszed ki magad, ha megbízhatatlan forrásból szerzett borokat, pancsolt alkoholos italokat fogyasztasz! Nagy dózisban akár halálos kimenetelû mérgezést is okozhatnak a "mûanyag italok"! Persze, ez nem azt jelenti, hogy a kannás borok egytõl egyig hamisak. Arra figyelj, hogy már "tesztelt" helyekrõl vásárolj! A megbízhatóság fontosabb legyen, mint az alacsony ár, hisz az olcsó anyagért késõbb jóval drágább árat fizethetsz!
Mit csinálj (a) másnapos fejjel? A berúgást követõ másnaposság egyesek szerint nem más, mint a szervezet intelme. Az alkoholmámorban megbénított agysejtek amikor újra akcióképessé válnak, így próbálják óvni a szervezetet az esemény megismétlõdésétõl. A "gyógyításra" több recept van. Leginkább a tej, tejtermékek fogyasztását javasolják, a szervezet fehérjeállományának feljavításától várva kedvezõ hatásokat. Mások azt mondják: kutyaharapást szõrével ..., vagyis ilyenkor éppen egy jó hideg sörre van szükség! Az indok ebben az esetben az, hogy a másnapos reakció nem más, mint egyfajta elvonási tünet: a sejtek igénylik a kiürült alkoholt. Bizonyára éreztél már hirtelen erõs gyomor-összehúzódást, vad éhségérzetet az azutáni reggelen, miután elõzõ este degeszre etted magad. Az üres gyomor ugyanolyan intenzitással húzódik össze, mint amikor teli volt, ezért érezzük kellemetlennek. Az "alkoholt másnapos fejre" támogatóinak véleménye szerint valami ilyesmi történik túlzott alkoholfogyasztás után szervezetünkben is.
Ne hagyd el magad! ... az utcán. Ha elõre tudod, hogy az est végén nem fogsz tudni magadról, a haverokkal még az események elõtt beszéld meg, ki visz haza! A padon, vagy út szélén egyedül bóbiskolva könnyen elveszítheted (magadtól vagy kis rásegítéssel) értékeidet, papírjaidat. De nagyon kellemetlen a rendõrautóban eszmélni, vagy a kórházban gyomormosás közben tudatodra ébredni. Ezek ráadásul súlyos forintokba kerülnek, amit szüleid fizetnek, és biztos nem hagyják szó nélkül a dolgot. A legnagyobb veszély azonban az, hogy hideg téli éjszakákon életveszélyesen le tud hûlni a szervezeted egy-egy keményebb italozás után.
Figyelj a többiekre! Az együtt ivás általában azt fejezi ki, hogy egy társaság vagytok, együtt érzitek jól magatokat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a számlát közösen kell kifizetnetek, hanem azt is, hogy felelõsek vagytok egymásért. Tehát, ha valaki közületek buli után nem tud gondoskodni magáról, akkor nektek kell róla! Ha eszméletlen, ingerekre nem reagál, légzése akadozik és pulzusa is alig tapintható, azonnal hívj mentõt, mert alkoholmérgezést kapott! Életveszélyben van, szervezetét a lehetõ leggyorsabban méregteleníteni kell! Különösen fontos ez akkor, ha gyógyszeres mixet ivott!
|